Monday, January 18, 2016

#42: Cerita pasal eSell...

Biiznillah...

Apa benda eSell ni? Siapa yang pelopor eSell? Kat mana nak pakai? Bagaimana nak guna?....dan segala macam persoalan la kan...Pendek kata - Apa Ada Pada Esell??

Sebenarnya  eSell merupakan satu alat yang memudahcara pembelian produk-produk Shaklee. Maksudnya, ia boleh digunakan di blog, atau FB, atau Twitter, atau mana-mana media sosial dengan hanya sekali 'klik'.

"The Shaklee eSell Tool was created to facilitate your ecommerce transaction". 
Shaklee eSell [merupakan] alat [yang] diwujudkan bagi memudahkan transaksi e-dagang anda.

Contoh paling dekat ada dalam blog ni. Biasanya di bawah artikel mengenai satu2 produk tu, saya akan letak button 'buy now' atau seumpamanya. Ia akan link kan terus kepada page order di Shaklee tanpa pelanggan perlu melalui agen atau SID tersebut. Pendek kata, kalau yang ada rasa was-was untuk buat belian ke dalam akaun SID itu, anda boleh la guna terus button ni. Kiranya sekarang customer boleh terus buat belian produk Shaklee yang dikehendaki tu secara terus daripada blog atau sosial media yang lain,

Selamat ke cara bayarannya?
Insya allah selamat. Seperti pembelian secara online yang lain, pelanggan akan membuat bayaran terus kepada Shaklee menerusi Kredit Kad atau Debit Kad. Kalau masih ragu-ragu nak bagi info Kredit kad dan Debit kad ni, nampak gayanya memang anda kena contact terus la pengedar Shaklee di bawah ni. ;-)

Ok...Sedikit panduan ringkas untuk yang nak beli secara terus ni ye...

1-  Anda baca artikel pasal Set Tambah Berat Badan, dan anda berminat nak beli terus produk ni.
set gemuk
 2- Selepas anda klik di gambar ├ôrder Now''di atas, anda akan di bawa ke landing page Shaklee seperti di bawah.

Klik 'Agree'.

3- Kemudian anda akan di bawa terus ke page vitamin2 untuk set tambah berat badan tadi. Ianya telah di-defaultkan order anda akan merangkumi kesemua vitamin untuk set tambah berat badan sebanyak kuantiti 1. Huhuhuhu...faham tak? Rujuk gambar untuk lebih jelas.

Kalau anda nak ubah set ni, anda boleh:
i- tick mana vitamin yang anda hendak
ii- berapa banyak kuantiti yang anda mahu

Jumlah besar ada tertulis kat bawah page tu.


4- Then,isi detail surat menyurat anda. Alamat untuk di pos ye. Kalau rasa2 seharian ada kat tempat kerja, letak la alamat tempat kerja. Karang courier sampai kat rumah, sapa pulak nak mengambilnya...


- Isi segala detail yang ditanya. Contoh macam kat bawah ni

- Finalise total order anda, jumlah bayaran yang akan dibuat dan alamat pengeposan anda. Buat final check kat sini. Kalau tak puas hati, buat pembetulan order sampai puas hati ok :-)


- Last sekali urusan pembayaran....masukkan detail kredit atau debit kad anda..kemudian tunggu la numbor kod yang nak dimasukkan...urusan pengesahan bank dan sebagainya. Senang je bayar online ni. Tapi kalau ragu-ragu atau mungkin first time nak buat pembayaran online, dia ada 2 cara, samada:

i- belajar dulu macamana nak buat belian online ( ada orang lebih mudah nak belajar one-to-one...ada orang kalau belajar guna tutorial je dah boleh...lihat kemampuan anda sendiri. Yang penting - tau macamana cara nak buat belian online :-))

ii- takyah beli online. Beli offline je (ada orang memang dah tepu nak belajar balik. Baik beli kat orang tu terus!..hehehe)
Haaa...senang je kan...tak perlu nak contact2 SID mintak tolong belikan. Klik je kat link tu. Cuma pastikan itu vitamin yang anda nak lah. Jangan salah vitamin pulak.

Next, tunggu barang sampai. Dekat terms and condition ada tulis berapa lama estimate postage akan sampai. Tapi time tengah musim sibuk macam musim perayaan ke, tak boleh nak agak sampai cepat. Banyak parcel tu. Jadi kena tolerate dengan keadaan dia @ si tukang courier :-)

Kalau tak dapat dalam masa 2 - 3 hari, contact tuan punya blog yang anda beli daripada link dia tadi. Nanti tau la dia uruskan selanjutnya.

Clear kan? Mana tak clear, cer cakap tang mana. Kita kasi clear sikit :-)


 *************************************************************
.   Borak-borak Sihat: 
012-3198354 (Farisya) 013-3528860 (Nasrul) 
SID ID: 912713 
 COD: Kampung Melayu Subang / Kota Damansara / Kajang 
POS: Nationwide
**************************************************************

Fadhilat Asma'ul Husna - Al Qahhaar (Maha Memaksa)

Seseorang yang terlampau cinta terhadap dunia hendaklah dia mengucapkan nama ini secara berterusan, Jika Allah s.w.t. mengkehendakinya, maka dia akan terbebas dari cintanya terhadap dunia dan sebagai ganti, cinta Allah s.w.t. akan datang semulajadi ke dalam hatinya; Insya Allah.

No comments:

Post a Comment

Jom Komen! ;-)

There was an error in this gadget