Thursday, December 31, 2015

#36: Apabila Kayap Menyerang SI Gadis Cantik...

Biiznillah...

Saya pernah jumpa adik di di event Shaklee. Itupun lepas ada rakan tegur "eh, ni yang testimony dalam Supermom tu ke.. yang pasal kayap tu?"..then, baru saya perasan dia ni...takde rupa pernah ber-kayap langsung....huhuhuhuhuh

Kiranya sekarang kisah kayap dia dah jadi sejarah,,pastinya sejarah manis untuk dikenang...sebab mesti perit masa dia menanggung penyakit ni masa tu. Tengok gambar pun rasa cam Ya Allah...kot kalau aku tah tertanggung atau tak rasanya...

Ada kawan-kawan yang membaca ni tau ada siapa2 ada masalah kayap ni? Maybe di hujungnya masih ada sinar ye...huhuhuhu...

Masalah: Penyakit kayap

Produk Shaklee yang membantu: Nutriferon, Lecitin, B Complex

********************************************************
TESTIMONI 005: SITI NORHAYATI ABDUL HALIM

Ingat lagi Ramadhan 2011, tragedi diserang penyakit kayap. kene tang muke plak tu. Habis separuh muke sebelah kanan melepuh2. Masuk Wad 5 hari sebab effect pada mata jugak. Makan ubat Anti-Viral Acyclovir 5x sehari. So, mmg tak boleh menunaikan ibadah berpuasa langsung!
Lepas kene discharge, selain teruskan makan Acyclovir dan sapu dalam mata, Along Hadh...atina Mkb bagi makan NUTRIFERON.

NUTRIFERON ni untuk boost balik sistem imunisasi yang dah jatuh/lemah. Alhamdulillah, berkat kuat semangat nak sembuh dan tak henti consume ubat & supplement Shaklee dari Along, kayap-kayap tersebut bertempiaran lari meninggalkan muke..

LECITHIN pun consume jugak lepas tu sebab kayap ni tinggalkan parut hitam kat kawasan yang di'jajah' kayap tu. Memang jadi "two Face" bile daftar masuk LLB di UiTM. Belajar tetap Belajar. Ubat makan jugak. Dalam 5 bulan berturut-turut makan LECITHIN dan juga B COMPLEX, warna kulit muka dah sekata balik. Dah takde 'two face'.

Thanks to Emak Hajjah Nur Huda yang tak henti2 menjaga kakak time berkayap tu, Along- sebab buat research pasal kayap and bagi supplement SHAKLEE NUTRIFERON, LECITHIN & B COMPLEX tu... serta adik beradik laien yang menggembirekan hati dengan menggelar kakak si KAYAPA. Kikikikiki~

Bila sakit jangan risau, YAKIN PADA ALLAH. Sebab setiap sesuatu tu datang dari Allah. Bila dah cukup time, Allah akan ambil balik yang didatangkan tu. Kayap ni die bagi, then bile dah usaha dan YAKIN PADA DIA akan sembuhkan, dia ambil balik kayap tu. FAITH IS EVERYTHING!

HAppy Sayyidul Ayyam. Zikir Hari Ini: Ya Allah.
 
Testimoni penyakit kayap


*****************************************************************
 
Borak-borak Sihat:
012-3198354 (Farisya) 013-3528860 (Nasrul)
SID ID: 912713
COD: Kampung Melayu Subang / Kota Damansara / Kajang
POS: Nationwide
 
**************************************************
Fadhilat Asma'ul Husna - Al 'Aziimm (Maha Agung)
Dialah yang paling agung di bumi dan di langit, di dalam alam yang tidak dapat dilihat oleh penglihatan kita dan yang tidak terjangkau oleh fikiran kita.
Dialah keagungan yang mutlak dan sempurna.

Wednesday, December 30, 2015

#35: Bagaimana Set Kesuburan Shaklee Berjaya Membantunya Hamil...

Biiznillah...


Okey kali ni nak share al-kisah rakan Shaklee yang mencuba set kesuburan. Oleh sebab masalah haid tidak teratur yang memang dia hadapi setiap bulan, memang normal jika penghujungnya ia memberikan kesan kepada masalah kesuburan yang biasanya dikaitkan dengan kesukaran untuk mengandung.

Kes yang ni biasanya kita namakan Trying To Conceive atau TTC. Ada juga kes yang dah bertahun2 kahwin..atau yang dah pernah beranak dan jarak anaknya 13 tahun - pun pernah cuba set kesuburan ni dan Alhamdulillah berjaya hamil.

Kita baca sama-sama ye cerita dia ;-)


Masalah: Haid tidak teratur, TTC partner

Produk Shaklee yang membantu: GLA Complex, Alfalfaa, ESP

*****************************************************
TESTIMONI 004: NURUL AIN NAJWA ROSLI

Assalammualaikum wbt.

Nama saya Nurul Ain Najwa Rosli, sudah berumur 28 tahun pada bulan November ini. Actually saya adalah staff kepada Master Hadhatina dan Master Kamarul. ...

Alhamdulillah, saya juga telah diberi peluang oleh mereka untuk saya kongsi testimoni saya kepada semua. Bagi saya cerita saya ini akan memberi inspirasi kepada semua pasangan yang baru berkahwin dan yang ingin mempunyai zuriat. Sebelum saya bercerita dengan lebih lanjut, saya juga seorang SID yang baru mendaftar pada tahun ini. Saya memang sangat menyukai Shaklee ini sebelum saya mendaftar sebagai ahli lagi.
.

Saya ingin bercerita tentang pengalaman dahulu sebelum mempunyai anak lagi. Alkisahnya bermula sebelum saya menjadi ahli Shaklee. Untuk makluman, saya berkahwin pada 13 September 2013. Memang sebelum saya berkahwin lagi saya mempunyai masalah haid yang tidak teratur atau lebih dikenali sebagai masalah hormon yang tidak stabil.

Orang cakap jika kita mengalami masalah di atas, agak sukar untuk hamil. Memang benar pada saya,setelah tunggu hampir 3 bulan, saya masih tidak hamil dan period saya pun masih tidak teratur.
.

Sampailah satu hari tu, kawan saya consult saya untuk ambil Set Kesuburan Shaklee. Dalam set kesuburan tu ada 3 produk yang perlu saya ambil iatu GLA Complex, Alfalfa Complex dan ESP. Apa salahnya saya mencuba kan. Ni pun atas sokongan suami saya jugak. GLA Complex tu saya ambil untuk menjadikan hormon saya stabil dan period saya akan teratur. Ia mengandungi Vitamin E dan gamma linolenic acid (GLA) yang juga memperbaiki simptom PMS seperti kesakitan dan hilang mood.

Alfalfa Complex pula membantu atasi masalah keputihan, masalah haid yang tidak teratur atau senggugut/ sakit pinggang yang melampau tatkala di datangi haid.

Akhir sekali, saya ambil ESP yang sangat disukai ramai ni. ESP merupakan salah satu produk untuk membantu dalam meningkatkan kesuburan yang mana penting dalam persediaan rahim menerima janin.
.

Sangat bersyukur setelah 3 bulan konsisten mangambil set kesuburan ini, memang period saya kembali teratur setiap bulan dan saya telah dikejutkan dengan berita gembira yang saya telah hamil anak pertama pada masa itu.

Dahulunya lama kami berdua sahaja then selepas itu Alhamdulillah kami telah bertiga.

Saya fikir saya memang tidak boleh hamil, tapi Allah itu maha berkuasa. Saya juga sedang hamil anak kedua. Saya bersyukur sangat kerana diperkenalkan dengan Shaklee. Vitamin Shaklee ini hanyalah sebahagian daripada usaha sahaja.

Taraf kesihatan pada suami isteri turut menjadi faktor utama kesuburan, dan pastinya rezeki ini datang dari Allah Yang Maha Esa. Amin.
.

Love U Shaklee



Testimoni set kesuburan
**********************************************************

Borak-borak Sihat:
012-3198354 (Farisya) 013-3528860 (Nasrul)
SID ID: 912713
COD: Kampung Melayu Subang / Kota Damansara / Kajang
POS: Nationwide
 
**************************************************
Fadhilat Asma'ul Husna - Al Lathiif (Maha Menghalusi)
Dia adalah yang paling halus, lembut, yang terindah, Dialah yang mengetahui butiran terindah keindahan. Yang terbaik dari keindahan-Nya tersembunyi dalam rahsia keindahan jiwa, kebijaksanaan, dan cahaya ilahi.

Tuesday, December 29, 2015

#34: Kenangan 'Haghaaaammmm' dengan Arwah Opah ;-)

Biiznillah...

Minggu lepas ada viral satu kisah 'Haram' kat Negeri Perak. Nak tergelak baca nya sebab memang pun deme ni guna perkataan 'haram' tu gitu2 aje. Tapi bila berkumpul sekali dengan orang2 kampong deme le baru jadi...kalau setakat bergaul dengan orang luar, memang tak terkeluar pun perkataan ni....kihkihkih...tapi jangan lupa, gaya nyebut kena betui...Makhraj dan harkat kena jaga...baru ada umphh!..

'Haghaaammmm'...aaa gitu ler nyebutnye....

Oh, kenapa saya tau? Sebab kampung belah mak saya di Teluk Intan. Selalu sangat dengar perkataan ni terutama time arwah Opah ada...(Rindu pulak kat arwah Opah...Allahhummaghfirlaha warhamha wa'afiha wa'fu'anha...)

Terus teringat kisah2 dengan arwah Opah pasal ayat 'haram' ni...

***
Masa tu balik kampung..Biasalah kalau bebudak ni kene la selalu diingatkan dah salam ke belum, dah cium tangan ke belum...nak jadi cerita nya,

Saya: Eh, Adam Umar Ahmad...dah salam Onyang belum ni?Masuk umah tak salam eh..terus nak main..
Arwah Opah: Nampak pun idak..Haghaaammmm nak nyalamnya...

***
Arwah Opah: Eh kome ni! Bukak biji mata tengok tibi. Haghaaammm nak mandi nye pon!


kihkikihkih....Comel kan arwah Opah saya? Dia memang sangat comel..;-)



Meh kita share sket cerita 'Haram yang viral tuh...hihihi..

***********************************************************

HARAM DI PERAK

Kita orang Perak bab haram ni dah biasa sangat-sangat.
Kalau setakat haramkan vape memang tak terkejut pun.
Kalau korang duk Perak mau terkejut dengar banyak lagi benda kena HARAM.

"Yob, udoh ke cuci longkang depan tu? Harammmmmm!"

"Yong, udoh masak ke? Harammmmm!"

"Kojer semalam yang awok suh buat tu udoh siap ke chor? Harammmmm!"

Haa...hamper semua benda kena haram.

Kekekekeke...

P/S: Haram = Tak / Belum buat

Credit: FB Teluk Intan - Official

*****************************************************


Borak-borak Sihat:
012-3198354 (Farisya) 013-3528860 (Nasrul)
SID ID: 912713
COD: Kampung Melayu Subang / Kota Damansara / Kajang POS: Nationwide
**************************************************
Fadhilat Asma'ul Husna - Al 'Adl (Maha Adil)
Dia adalah keadilan mutlak. Keadilan menjamin keamanan, ketenteraman, keseimbangan dan harmoni. Allah Maha Adil adalah musuh kepada mereka yang zalim.

Monday, December 28, 2015

#33: Al-kisah cerita ketika sebelum dan selepas melahirkan...

Biiznillah...


Lagi2 cerita best daripada pengguna Shaklee..mana la tau ada yang terkena cerita hampir2 sama dengan diri sendiri kan...bagus juga buat jadi bahan bacaan dengan cerita2 mereka ni...dijamin edisi khas kisah benar!!


Masalah: Masalah normal semasa hamil - 'hb' rendah, sakit2 tulang belakang dan bahagian pinggang, badan sentiasa letih dan lesu tak bermaya

Produk Shaklee yang membantu: VitaLea, Vitamin C Sustained Release, B Complex, Ostematrix, Zinc Complex

*******************************************
TESTIMONI 003: SITI AISHAH
Assalamualaikum w.b.t.

Nama saya Siti Aishah Binti Mohamad. Umur 24 tahun. Saya seorang surirumah sepenuh masa dan ibu kepada seorang anak perempuan berusia 5 bulan. ...
.

Saya dah amalkan Shaklee ni selama 9 bulan iaitu ketika usia kandungan saya 5 bulan. Punca saya ‘jatuh hati’ dengan Shaklee adalah disebabkan ‘hb’ saya ‘low’.... Bile ‘hb’ dah ‘low’, dengan tak lengahnye saya cari ape2 supplemen atau ubat jenis pil yang boleh bantu saya normalkan balik ‘hb’ saya tu.
.

Dengan bantuan Mr.Google, kebanyakan story-mory yang dipaparkan adalah kebaikan Shaklee. Haaaa nampak tak permainan Mr.Google kat situ? Die bagi saya petunjuk yang sangat tepat okeyh! Hihii..nak tahu sebab ape???
.

Secara kebetulan ex-teacher sains saya mase sekolah menengah dulu merupakan pengedar Shaklee. So, tak payah saya nak cari jauh2..depan mate dah ade pun..saya dapat info ni pun melalui ‘FB’ beliau.
.

Suatu hari tu, secara kebetulan saya nampak beliau post pasal cara mengatasi ‘hb low’ dengan mengambil supplemen Vita-Lea dari Shaklee. Dengan izin suami, tak lengah nyer saya terus order dan dapat memiliki set hamil dari Shaklee iaitu Vita-Lea, Vita C, B-Complex dan Ostematrik. Alhamdulillah, selepas 3 minggu amalkan set hamil Shaklee, ‘hb’ saya kembali normal. Cik Misi pun terkejut! Siap tanye lagi ape rahsianya. Hihihii..
.

Sepanjang preggy saya mengalami sakit2 badan terutamanya tulang belakang dan bahagian pinggang. Kadang2 tu tahan sakit sampai nak call tukang urut. Tapi, alhamdulillah dengan amalkan ostematrik secara konsisten hilang segala sakit2 badan. Terus tak jadi nak panggil tukang urut. Hahaa!
.

Saya terus amalkan Shaklee sehingga bersalin. Ketika saya dalam pantang, saya cuma tambah Zinc Complex. Haa nampak tak sebotol Shaklee boley tahan sehingga 5 atau 6 bulan. Tu yang best dan jimat. Walaupun bersalin secara normal, saya mengalami luke/koyak terlalu banyak/besar. Almaklum le baby 1st..hehee..
.

Sepanjang mengamalkan zinc complex dan supplemen shaklee yang lain, luka dan jahitan saya cepat sembuh. Semasa dalam pantang juga, perkara yang paling menakjubkan dan tak boleh saya lupekan malah buat semua orang terkejut apabila kepala anak saya jadi tegak je bila dukung, tak lembik atau telentok2...
.

Mase usia anak saya sebulan pulak, kaki anak saya jadi kuat apabila cuba didirikan. Jiran2 yang datang menziarah pun teruje melihatnya. Sampai mak mentue saya gelarnya ‘Baby Shaklee’ disebabkan telebih kalsium gaknya. Hahaa! Tu lah hakikatnya….
.

Ostematrik juga banyak membantu saya dalam penyusuan. Saya sentiasa amalkan ostematrik sebelum tidur. Bila tengah malam Miss B saya akan jadi bengkak sebab banyak susu. Sampai basah baju saya dibuatnya. Hihii.. Alhamdulillah rezeki anak saya untuk menikmati titisan emas ni secukupnya...
.

Vita C juga banyak membantu saya dari segi kulit muka. Sebelum amalkan Vita C Shaklee, kulit muka saya sangat kusam, betompok2 dengan parut jerawat dan tona kulit tak sekata...
Alhamdulillah, sejak amalkan Vita C Shaklee, kulit saya kembali sekata. Tak de dah tompok2/parut jerawat. Paling bestnya kulit semakin cerah dan jerawat pun malu2 nak keluar. Hihiii..
.

Itu lah pengalaman saya mengamalkan Shaklee sehingga hari ini. Tanpa Shaklee mungkin badan saya sentiasa jadi letih lesu dan tak bermaya. Terima kasih Shaklee kerana telah membuatkan saya jadi cantik secara sihat dari segi zahir dan batin.

Alhamdulillah…

sekian terima kasih Shaklee…
Testimoni Set Hamil
 
***************************************************

Borak-borak Sihat:
012-3198354 (Farisya) 013-3528860 (Nasrul)
SID ID: 912713
COD: Kampung Melayu Subang / Kota Damansara / Kajang
POS: Nationwide
 
**************************************************

Fadhilat Asma'ul Husna - Al Hakam (Maha Mengadili)
Dialah yang memerintah. Dia adalah pembawa keadilan dan kebenaran. Dia menghakimi dan menjalankan keadilan-Nya

Friday, December 25, 2015

#32: Kisah Si Perokok Tegar...

Biiznillah...

Hai hai hai!!!!hihihihi...

Next ni nak share pasal testimony daripada perokok tegar suatu tika dahulu...

Masalah; Perokok tegar sejak usia belasan tahun.

Produk Shaklee yang membantu: Vivix, Vitalea, Vitamin C Sustained Released

*****************************************
TESTIMONI 002: NASIRUDDIN SULONG

Assalamualaikum…Semangat Pagi semua

Nama saya Nasiruddin Sulong (51th), seorang suami dan bapak 6 org anak....

Disini saya ingin kongsikan pengalaman saya mengamalkan produk Shaklee yaitu VIVIX.

Saya seorang perokok tegar, awal saya merokok pada usia belasan tahun, hampir 30th lebih saya bergaul dengan nikotin…bayangkan 1 hari saya boleh habiskan 2 bungkus rokok Marlboro Light bahkan lebih…dah berapa banyak pembaziran yg saya lakukan dan juga merosakkan diri secara perlahan2 huhuhu sedihnya kalau ingat itu…

Dalam hati ada niat nak berhenti merokok tetapi selalunya gagal, kegagalan itu saya sendiri tak tau pasal apa hehee…Sampai pada satu masa anak sedara saya perkenalkan Shaklee. 5 September 2013 saya mulai mengkonsumsi VIVIX.. awalnya hanya untuk menjaga kesehatan aja & tidak ada maksud untuk berhenti merokok...saya minum 1sdt setiap mlm sebelum tidur…

Minggu pertama takde apa2 kesan hanya saja badan lebih bertenaga, masuk minggu kedua mulailah perasaan berkecamuk ada apa gerangan…kenapa dengan aku ni…kenapa rokok ni tak abis lagi dah 3hr dah ni…rasanya pun dah mulai hambar…setiap pagi biasanya aku minum nescafe tetapi sejak kebelakangan ini kenapa rasa nescafe ni pun jadi lain macam…mulai dari situ lah saya pun bulatkan tekad untuk berhenti merokok…niat sudah kuat nak berhenti dan semangat pun kena kuat juga…

Banyak ujian yang saya lalui dari kawan2 yang asik cakap “halah kejap je tu nanti jg sambung merokok lg hehehe” tetapi saya kuat kan diri dan mental saya untuk buktikan kalau saya boleh berhenti (lagi pun saya dah puas dah merokok hehehe)…Ada doktor kata kalau nak berhenti merokok harus slow-slow tak boleh terus berhenti kerana nanti akan ada simptom2 setelah berhenti merokok ni seperti sakit kepala, selesma, batuk2 dan byk lg…tapi Alhamdulillah saya tak ada simptom2 itu kemungkinan dikarena VIVIX telah back up saya untuk tidak merasakan simptom2 tersebut…

Saya amalkan VIVIX selama 1bulan 15hari (1botol VIVIX je) setelah VIVIX habis saya minum VITALEA dan bila vitalea habis saya masih tetap minum lg tetapi tak selalu minum bila sang isteri tercinta ingatkan baru lah saya minum, Alhamdulillah dah 2thn saya berhenti merokok…sekarang ni saya just minum VITA-C sehari 1 biji je…

Demikianlah perkongsian saya bersama produk Shaklee “VIVIX”, semoga pengalaman saya ini boleh membantu anda-anda yang ingin berhenti merokok dan untuk jadi lebih sehat dan bertenaga…

Terima Kasih Shaklee.
 
Testimoni Perokok Tegar

*****************************************************


Borak-borak Sihat:
012-3198354 (Farisya) 013-3528860 (Nasrul)
SID ID: 912713
COD: Kampung Melayu Subang / Kota Damansara / Kajang
POS: Nationwide
**************************************************
Fadhilat Asma'ul Husna - Al Bashiir (Maha Melihat)
Dialah yang Maha Melihat. Dia melihat segala yang telah berlalu, segala yang sedang berlaku, dan semua akan terjadi sehingga akhir zaman

#31: Masalah Kulit Berjerawat Yang Kronik!

Biiznillah...

Salam semua!! Semoga sihat2 ceria selalu hendaknya...

Di kesempatan ada blog ni, rasa nak share juga testimoni2 yang dikumpulkan oleh pengguna2 Shaklee. Nak share kesan Shaklee Effect mereka yang menyebabkan kenapa Shaklee ni berkesan la jugak kan kepada setengah2 orang. Kebanyakan produk2 yang mereka guna pun memang yang saya selalu guna, cuma mungkin asbab penggunaan je tak sama..tapi kesannya Alhamdulillah best2 sangat!..hihihi..

Ok...memandangkan grup utama saya ada buat testimony sharing dan benarkan untuk kami share ke serata pelusuk donia (eceewah!)..so saya mulakan sharing first kita..

Masalah: - Masalah jerawat yang teruk selepas melahirkan anak pertama
                - Kulit sakit seperti dibakar kalau dicuci

Produk Shaklee yang membantu: Vitamin C Sustained Release, ESP, Alfalfa, GLA, Vitamin E, Enfuselle Gel Cleansing.

***********************************************************************
TESTIMONI 001: LISA KELVIN

Salam buat semua,

Nama saya Lisa Laing. Saya seorang ibu dan surirumah. Pengalaman saya bersama Shaklee sangat mengembirakan saya dan keyakinan diri saya kembali bila berhadapan dengan orang.Tiada lagi perasaan rendah diri dan benci pada diri sendiri setiap kali melihat....

Perkongsian saya adalah berkaitan dengan kulit wajah saya yang bermasalah teruk selepas saya melahirkan anak pertama pada November Tahun 2010. Wajah yang bebas jerawat dan bersih licin tiba-tiba dipenuhi dengan jerawat yang sangat teruk. Lebih parah ia sakit bagaikan kulit terbakar bila dicuci.

Pelbagai produk dari harga murah hingga ratusan ringgit telah diguna untuk mengubati masalah jerawat saya. Namun tidak juga sembuh. Tetapi ia membuat muka saya ditumbuhi dengan lebih banyak jerawat,kulit muka kemerahan serta kulit terasa terbakar kepedihan setiap kali muka dicuci.

Saya pernah berjumpa Doktor pakar kulit swasta. Doktor memberitahu bahawa masalah saya timbul disebabkan Hormon Exchange selepas bersalin. Ubat yang dibagi doktor memang membantu tetapi bila tidak meneruskan pengambilan ubat yang dibagi doktor jerawat saya timbul dan lebih parah lagi jerawat muka saya semakin teruk. Bayangkan dalam 1 bulan perlu follow up 2 kali dalam 1 bulan. Dalam 1 bulan sahaja ratusan ringgit melayang tanpa kesan memuaskan. Saya sangat berputus asa.

Itulah kisah saya tanpa Shaklee.

Permulaan saya bersama Shaklee bermula apabila saya melayari internet. Banyak sangat testimoni berkaitan kebaikan Shaklee di internet. Hati saya tergerak untuk mencuba produk Shaklee.

(Jika tidak silap saya mula mengenali Shaklee pada tahun 2012.)

Saya merasa bersyukur sangat kerana Shaklee telah membantu saya dalam mengatasi kulit muka yang ditumbuhi jerawat teruk . Kini jerawat teruk bagaikan membakar wajah saya telah hilang buat selamanya. Terima Kasih sangat kepada pengasas Shaklee ini kerana telah mengeluarkan produk yang sangat terbaik.

Sekarang tanpa meneruskan pengambilan Shaklee kulit muka saya tetap sihat dan bebas jerawat. Ada pun jerawat timbul jerawat nakal yang datang sekejap sehaja.
( Hampir 1 tahun mulai 2014 tidak meneruskan pengambilan Shaklee kecuali ambil Vitamin C sahaja )

Lebih mengembirakan saya ialah sekarang saya tidak perlu guna makeup tebal bila berjumpa kawan. Kadang tanpa makeup pergi ke kedai.

Ini adalah senarai produk yang saya ambil:
1) Awal pengambilan hanya dengan Vitamin C dan ESP
2) Bulan seterusnya ada bajet saya tambah Alfafa
3) Ada bajet lagi saya beli GLA untuk bantu stabilkan hormon
4) Bulan seterusnya saya beli Vitamin E
5) Disebabkan saya tidak dapat guna sebarangan produk pencuci muka saya pun mencuba Enfuselle Gel Cleansing. Tidak memedihkan kulit muka saya.

Lihat sendiri testimoni saya. Gambar dulu dan terbaru sekarang (6/10/2015). Tanpa pengunaan berterusan tiada lagi jerawat teruk timbul walaupun saya baru lepas bersalin pada 2/8/2015.

Sekian.

Terima Kasih Shaklee.
 
Testimoni Kulit Berjerawat yang Kronik
 
 
********************************************************************


Borak-borak Sihat:
 
012-3198354 (Farisya) 013-3528860 (Nasrul)
SID ID: 912713
COD: Kampung Melayu Subang / Kota Damansara / Kajang
POS: Nationwide
 
**************************************************
Fadhilat Asma'ul Husna - Al Muzill (Maha Memberi Kehinaan)
Dialah yang memberi penghormatan dan Dialah yang memberi penghinaan

Wednesday, October 28, 2015

#30: Menghadiri conference MUG 2015 di Montreal, Canada.


Bismillah...

Bagi orang yang bekerja makan gaji, kalau di arahkan untuk pergi ke mana2 atas urusan kerja adalah biasa. Nak tak nak, kena la tinggalkan keluarga, kerja2 rutin di pejabat, kerja2 rutin di rumah, ..pendek kata semua lah..jadi kena bersedia mental dan fizikal untuk tinggalkan yang biasa dan hadapi yang baru.

Baru2 ni nama saya terpilih untuk ke luar negara atas urusan kerja. Nama lainnya ialah ”out station”. Kena pergi Canada. Lokasi sebenar: Montreal. Apa yang perlu saya lakukan untuk itu? Antara benda wajib yang masuk dalam list ialah:
-          kenalpasti detail urusan
-          uruskan visa kemasukan ke Canada
-          tempah pernerbangan dan hotel
-          cari informasi mengenai Canada
-          buat checklist untuk ke sana dari segi makanan, pakaian, apa yang perlu bawa masa konferens, transit dan sebagainya..

Ok, ni saya nak share langkah2 yang perlu diambil untuk pastikan segalanya berjalan lancar...hihihi..(tah kenapa benda ni pun jadi cerita dalam belog ;-P)

Gambar Google: Bendera Canada rupa gini

Pertama – kenalpasti perkara2 penting mengenai trip tu; tarikh, lokasi, tujuan, agenda.  Macam trip kali ni yang saya kena hadiri ialah merupakan conference tahunan yang dianjurkan oleh syarikat yang mengeluarkan system yang syarikat saya gunapakai. Nama konferens ni MUG Conference – Maintenix User Group. Maintenix ni nama system tu. Tapi bila syarikat kita beli, tukar nama jadi AMROS. Dekat kan? Maintenix – Amros, AMROS – Maintenix. Hihihi.. bila dah register untuk hadiri konferens tu, penganjur akan bagi semua detail: buat apa, kat mana, tarikh bila, apa agenda, apa yang kena bawa masa konferens, dan macam2. kena rajin la baca semua yang dia bagi from page to page. Malas kalu, memang kosong la info. Sendiri paham..hihihi

Gambar Google: Kawasan jajahan dalam Canada. Area saya yang nama Quebec tu. Montreal dalam situ. Kira macam kalau alamat kita: nombor blablabla, poskod, Kajang, Selangor, Malaysia.
Kalau dia ni: nombor blablabla, poskod, Montreal, Quebec City, Canada..hehehe


Kedua – kenalpasti benda wajib yang perlu dibuat untuk menghadiri konferens tu. Macam saya, kena dapatkan surat kebenaran daripada pihak management merangkap bajet perjalanan untuk trip ni. Lepas tu kena tau nak pergi Kanada kena ada visa. Lepas tu kena tempah tiket penerbangan dan hotel. Surat kebenaran bajet tu macam nak mintak approval untuk advance la jugak. (Eh, mesti lah..bukan kita yang nak pergi pun..syarikat hantar, kena la bantu dari segi kewangan, terutamanya..hihihi.) Kemudian kena tau untuk masuk ke Kanada ni memerlukan visa. Jadi, kena apply lah Visa nya. Nak apply visa kena hantar ke Kedutaan Kanada di Singapura. Yang kita ni kena deal dengan Kedutaan Kanada di Malaysia, kemudian dia akan hantar ke Singapura untuk proses. Makan masa juga ni..dalam 3 minggu baru dapat visanya. Jadi, tak boleh tangguh lelong2 sangat. Confirm kena pergi, then uruskan benda wajib dulu. (mana tak wajibnya, kalau tak de visa, tak boleh masuk ler Kanada tu..). Sebelum setel Visa, kena pastikan pasport masih sah laku. Sebab Visa tu nanti dia akan tepek kat dalam pasport kita. Berkait2 kan benda2 ni?...hihihi

Visa dah kena palang tanda dah digunakan ;-p

 Ketiga – benda wajib seterusnya nak tempah tiket penerbangan. Since kena tempah sendiri, which is saya suka sebab banyak pilihan boleh kita buat untuk suit dengan apa yang kita nak..hihihi..saya tetapkan nak cari flight yang makanan  dia halal belaka. Kenapa saya berkira? Sebab kat Kanada, maybe susah nak cari makanan halal. Jadi last pilihan saya ada, makanan halal dalam flight. Lepas tu kena ambil kira pulak flight tu ada buat transit ke tak. Kena decide juga berapa banyak transit kena buat, berapa lama masa transit tu (orang panggil connecting time).

Keempat – nak tempah hotel. Ni pun jenuh gak mencari. Pertama2 sekali, kena tau lokasi konferens tu. Kemudian dengan bantuan google maps, cari hotel terdekat dengan tempat konferens. Memandangkan pergi atas nama syarikat, jadi kena alert dengan kos peruntukan syarikat untuk tempahan hotel. Berapa syarikat peruntukan untuk satu malam. Dahlah nak tibai 5 malam, lagi nak pilih mahal2..hahaha... Janganlah over bajet syarikat, walaupun bukan kita bayar. Be considerate orang kampung kata.

Kelima – cari info Kanada. Masa nak pergi nanti tengah musim apa, pakaian macamana, apa tempat2 menarik dalam perimeter kita masa kat sana nanti, duit tukaran dia macamana..

Keenam – buat checklist barang2 yang nak kena bawa. Makanan, amik kira hal masa kat konferens tu sekali. Sah2 masa konferens makan kat sana, jadi tak perlu nak bawa banyak sangat makanan untuk cover. Lagi pun, ala..seminggu je pun kalau nak makan roti je tiap2 hari..hahahhaha...tak tahan roti aje? Hmmm, ikutlah suka hati nak bawak apa. Beg you..huhu. Pakaian, amik kira masa konferens nak pakai apa, time tidur, baju jenis macamana sesuai untuk ke sana, kasut, aksesori, dan mana2 yang patut yang biasanya kita pakai.

Ketujuh – pastikan apa2 info yang kita tak pasti, bagitau penganjur siap2. Macam penganjur ni dah bagi itenari yang lengkap untuk konferens. Actually takde nak tanya sangat. Tapi saya just nak confirmkan satu kat dia, mintak dia sediakan makanan halal atau at least, Kosher (kategori halal juga tapi untuk Yahudi). Alhamdulillah, mereka alert dengan request saya. Siap nak confirmkan lagi samada saya ok tak kalau makanan tu jenis ikan dan sayur. Ok la kan, senang kerja. Kalau tak nanti takde lah mengggagau nak komplen penganjur tak ikut keselesaan peserta. Dah tak bagitau, kenapa?hahaha..

Kelapan – ha, penting..tukar duit.ni pun jenuh la..hahahhaha...nak cari kat mana tempat tukaran yang rendah, nak tunggu advance masuk dulu, masa transit pakai matawang apa, kat Kanada matawang apa...ha, semua lah kena alert...hihihi

Gambar Google: Matawang Qatar - QAR (Qatar Riyal)

Gambar Google: Matawang Canada - Canadian Dollar (CAD)


Kesembilan – uruskan perancangan sepanjang peninggalan kita. Perancangan keluarga, perancangan urusan pejabat...setel siap2..kalau perlu gosok baju, gosok siap2..top up stok makanan, top up siap2...kerja2 yang urgent, bagitau siap2 kat staf sebagai persediaan untuk dia menjawab nanti. Plan la..memang kena plan..

Kesepuluh – kenalpasti benda2 remeh tapi penting. Apa tu? Macam waktu solat kat sana..time bila masuk waktu, time bila nak solat. Lepas tu, standby plan B, cari masjid terdekat dengan perimeter in case tempat konferens tu takde ’Prayer Room’. Kenalpasti ’Prayer Room’ masa kat airport. Camana nak pakai kiblat masa kat bilik hotel. Remeh kan? Abis, kalau tak buat, sampai sana nganga..hahahah..lagi satu, kena alertkan bank kad kredit kita yang kita akan ke luar negara dan kemungkinan akan membuat transaction masa ke luar negara. Jangan nanti bank terkejut tiba2 pulak ada buat transaction kat oversea, pastu dia sangkutkan..hahhahahahaharuuu...biasanya benda2 remeh dah termasuk dalam list2 yang kat atas, macam baju, makanan, duit berapa banyak nak tukar...untuk mengelakkan rasa menyesal sebab tak prepare, tu yang kena ambil masa fikirkan benda2 remeh ni sekejap. Kasi setel. Hihihi..

Apa lagi eh?..so far itu je kot. Atau kalau ada tertinggal tu, nanti lain masa saya masukkan. Semoga bermanfaat ;-)


Hubungi: 
012-3198354 (Farisya) 013-3528860 (Nasrul) 
SID ID: 912713 

 COD: Kampung Melayu Subang / Kota Damansara / Kajang 
POS: Nationwide 

 ************************************************** 

Fadhilat Asma'ul Husna - Al Mu'iz (Maha Memuliakan) 
Dialah yang memberi pernghormatan dan dialah yang memberi penghinaan.

Monday, October 26, 2015

#29: Perbezaan ubat dan supplement

Bismillah...

Topik ni dah selalu baca sebenarnya. Tajuk ni pun jumpa dalam secret group kami. Tapi bila nak recall balik info ni, jadi terlupa ada kat group mana...sebab banyak sangat group ;-P..So, nak simpan dalam blog. Mudah-mudahan senang nak cari lepas ni.

Apa itu ubat? Dalam definisi, ubat bermaksud bahan kimia yang diambil untuk mengurangkan simptom atau mengubat penyakit. Ubat ni ada 2 bahagian: 
(1) ubat am - iaitu ubat yang boleh dibeli di farmasi atau kedai biasa je. Contoh supplement, ubat demam.
(2) ubat terkawal - iaitu ubat yang hanya boleh didapati dengan preskripsi doktor atau ahli farmasi. Terbahagi kepada 2:- ubat terkawal dengan preskripsi. Contoh ubat darah tinggi, ubat kencing manis.
                                 - ubat terkawal tanpa preskripsi. Contoh krim sapu, ubat selsema.  . 

Apa pula maksud makanan tambahan @ supplement ? Ia didefinisikan sebagai bahan organik yang diperlukan dalam badan yang menampung pertumbuhan normal, pengawalan kesihatan dan pencegahan penyakit. Ia membantu pertumbuhan proses protein, karbohidrat, dan lemak dalam badan. Dah namanya pun 'makanan tambahan', jadi ianya tidaklah dapat memberi selengkap pengambilan sebagaimana makanan biasanya. Ia hanya melengkapi nutrien yang mana berkurang dalam badan.

Sedikit perbincangan:

Medicine ( Ubat )
1. Ubat sama sekali ganjil dengan tubuh badan. Mereka tidak menjadi sebahagian daripada tisu-tisu kita, tidak juga menyumbang bahan-bahan berkhasiat.

2. Ubat ialah ejen-ejen bahan kimia yang kuat yang boleh mengubah fungsi –fungsi secara menggangu tindakan biokimia dan proses enzim.

3. Ubat boleh mengakibatkan kesan sampingan, kebanyakkan boleh kekal dalam badan. Malahan aspirin boleh kekal menyebabkan ganguan dalam perut, pendarahan dalam perut, loya, ganguan penglihatan, ganguan mental, bintik-bintik merah, telinga berdengung, ganguan penghadaman, dan akhirnya kematian.

4. Ubat bertindak baik hanya secara berasingan. Ianya boleh mengganggu satu sama lain dan berkebolehan menghasilkan kesan-kesan sampingan.

5. Ubat baik dimakan biasanya dipertengahan waktu makan untuk mengelakkan hal yang saling mempengaruhi atau pencairan oleh kesan daripada makanan.

6. Ubat berkemungkinan membawa maut. Salah guna atau berlebihan boleh membunuh.

7. Ubat menghasilkan kesan kepada setiap orang. Tidak kira apa keadaan seseorang itu. Seseorang boleh merasai kesan pengambilannya.

3. Ubat bertindak cepat dan menakjubkan, sering mengasar.seseorang boleh menerima kesanya dalam jangka masa yang pendek beberapa minit atau jam.

8. Ubat merawat kesan atau tanda-tanda sakit, tetapi bukanya merawat punca sakit. Ianya hanya menutup kesakitan, disebaliknya ia tidak memulihkan. Tidak ada keadaan badan yang disebabkan oleh kekurangan apa-apa ubat. Contohnya sakit kepala, bukan disebabkan kekurangan aspirin pada sesuatu system.

9. Orang tua biasanya memerlukan ubat pada sukatan yang rendah kerana mudah mendapat kesan sampingan yang serius jika dibandingkan dengan orang muda.

Supplement @ Makanan Tambahan ( Vitamin )

1. Bahan berkhasiat kesemuanya adalah semulajadi dan penting kepada tubuh badan. Jika kita kurang mengambilnya, kita akan mati atau sengsara akibat kelemahan fungsi organ.

2. Bahan-bahan berkhasiat bertindak dengan membantu tindakan biokimia dan pemprosesan enzim.

3. Bahan berkhasiat tidak menimbulkan kesan sampingan. Menggunakannya berlebihan hanya tergangu sementara. Oleh itu badan akan membina system enzim untuk menghadapi bahan berkhasiat, ianya bersedia menghadapi kelebihan.

4. Bahan berkhasiat bertindak lebih baik secara bersatu antara satu sama lain ibarat rantai. Kesemuanya harus bergabung untuk menghasilkan kesan yang lebih baik.

5. Bahan berkhasiat baik diambil bersama makanan. Ianya lebih berkesan menyerap bersama makanan dan mempertingkatkan keberkesanan penghadaman lain-lain factor makanan.

6. Bahan berkhasiat adalah selamat. Tiada satu pun kenyataan yang tercatit mengenai merbahayanya dengan pengambilan vitamin, zat galian dan asid amino.

7. Bahan berkhasiat tidak menghasilkan tindak balas kepada seseorang. Ianya hanya member kesan sekiranya bahan-bahan berkhasiat ternyata kekurangan dalam tubuh badan.

8. Bahan-bahan berkhasiat bertindak secara perlahan-lahan dalam jangka masa yang panjang. Ia kebiasannya mengambil masa berbulan-bulan untuk mencapai kesan kejayaan.

9. Bahan berkhasiat bertindak merawat terhadap PUNCA penyakit sekiranya digunakan kerana menampung kekurangannya. Jika sesuatu keadaan yang sedia ada itu berpunca dari kekurangan sesuatu bahan berkhasiat yang tertentu oleh itu menambahkannya ketika mengambil makanan dapat mengatasi masalah serta kerosakan yang telah terjadi dan tidak berulang lagi.

10. Orang tua memerlukan lebih banyak bilangan khasiat, oleh kerana factor-faktor kekurangan yang berlarutan begitu lama serta penghadaman yang lemah.

RINGKASANNYA...

Ubat di ambil ketika kita sakit sahaja...

Supplement boleh diambil bila-bila masa... dan yang paling penting minum air banyak semasa mengambil supplement...

Ubat mengandungi dadah yg membolehkan ia bertindak dengan cepat....

Supplement tidak menggunakan dadah tetapi mengandungi banyak vitamin-vitamin yang sihat yg digunakan untuk melawan segala penyakit....

MENCEGAH ADALAH LEBIH BAIK DARI MENGUBATINYA......



Borak-borak Sihat: 
012-3198354 (Farisya) 013-3528860 (Nasrul) 
SID ID: 912713 

COD: Kampung Melayu Subang / Kota Damansara / Kajang 
POS: Nationwide 

************************************************** 

Fadhilat Asma'ul Husna - Al Khofidh (Maha Menghinakan / Merendahkan) 
Allah Maha Tinggi keadaanNya adalah satu-satunya yang mampu memuliakan makhluk-Nya untuk memberi penghormatan dan satu-satunya yang boleh menjerumuskan mereka ke tempat yang paling hina.

Monday, September 28, 2015

#28: Doa Ustaz Amin ni memang ku tunggu selalu...

Bismillah...

Selalu (insya allah) memang tak miss session Ustaz Amin kat slot Persona D'Zahra di radio IKIM.fm; hari Isnin pukul 10pagi. Selain sebab gaya penyampaiannya yang catchy, dok tergelak2 bagi contoh yang relevan sangat dengan isu semasa, cerita dari hati pasal pengalaman sendiri..and banyak lagi lah sebenarnya kenapa aku suka sangat slot ustaz ni..hihihi

Yang paling aku tunggu masa akhir tu..dia akan bacakan doa. As pendengar, tadah tangan, dengar dan amin kan je lah..moga2 terkena tempias doanya.

Doa dia ...tah laaa...sangat deep pada aku...relevan sangat...kalau hayati, boleh rasa nak ngalir ayaq mata..nasib baik kat opis selalu time dengar celoteh dia..hahahha..

So, aku gugel doa dia dan abadikan dalam blog aku nih..senang aku nak cari.

"Ya Allah ya tuhan kami, pada kesempatan hidup yang telah Kau berikan kepada kami ya Allah,
Jika ada kesalahan dan keaiban yang kami lakukan ya Allah, ampunkan segala dosa2 kami ya Allah.

Ya Allah ya tuhan kami, pada peluang yang masih Kau berikan kepada kami ya Allah,
Kami memohon kepada Mu ya Allah, pimpinlah kami ke jalan Mu yang lurus ya Allah.

Ya Allah ya tuhan kami, jika ada dikalangan kami orang yang sedang sakit ya Allah,
Berikan kesembuhan kepada mereka ya Allah.

Jika ada di kalangan kami orang yang bersedih hatinya ya Allah,
Berikan ketenangan dan jalan keluar dari segala permasalahan mereka ya Allah.

Jika ada dikalangan kami orang yang sangat berhajat keperluannya ya Allah, anak2 yang menderhaka kepada ibu dan ayahnya ya Allah,
Ampunkan mereka dan pimpinlah mereka ya Allah.

Ya Allah ya tuhan kami, keluarga kami bahagiakanlah ya Allah.
Isteri kami solehahkanlah ya Allah.
Suami kami solehkanlah ya Allah.
Anak2 kami soleh dan solehahkanlah ya Allah.
Jika ada di kalangan mereka yang keras hati, lembutkanlah ya Allah.
Jika ada di kalangan mereka yang belum mendapat kesempurnaan hidayahMu, berilah hidayahMu kepada mereka Ya Allah.

Ya Allah ya tuhan kami,
Gantikanlah kesedihan hati kami dengan kegembiraan dari Mu ya Allah.
Gantikanlah segala kekusutan hati kami dengan ketenangan dari Mu ya Allah.
Berikan keselamatan kepada kami ya Allah.
Hindarkan kami dari segala mara bahaya ya Allah.
Daripada hasad dengki manusia yang berhasad ya Allah.
Daripada kezaliman manusia yang menzalimi ya Allah.
Dan daripada perkara yang tidak mampu kami tanggung ya Allah.
Hidayahkanlah hati kami ya Allah.
Murahkan rezeki kami ya Allah.

Ya Allah ya tuhan kami,
Kurniakanlah kekuatan, keimanan, kepada kami ya Allah seperti mana yang telah Kau kurniakan kepada nabiMu Ibrahim ya Allah.

Berikanlah kesembuhan di dalam segala penyakit kami ya Allah seperti mana yang telah Kau kurniakan kepada nabiMu Ayyub ya Allah.

Kurniakanlah kepada kami jalan keluar bagi segala permasalahan kami ya Allah seperti mana yang telah Kau kurniakan kepada nabiMu Yunus ya Allah.

Kurniakan kepada kami keluasan rezeki yang halal ya Allah seperti mana yang telah Kau berikan kepada nabiMu Sulaiman ya Allah.

Ya Allah ya tuhan kami,
Berikan kepada kami bantuan di dalam segala yang kami usahakan, seperti mana yang telah Kau berikan kepada nabiMu Musa ya Allah.

Berikan kepada kami ketabahan di dalam segala ujian hidup kami ya Allah seperti mana yang telah Kau berikan kepada nabiMu Isa ya Allah.

Ya Allah ya tuhan kami, kurniakan kepada kami akhlak dan adab sopan yang baik ya Allah seperti mana yang telah Kau berikan kepada junjungan kami nabi Muhammad ya Allah.

Kurniakan kepada kami anak2 yang soleh dan solehah, keluarga  yang bahagia ya Allah seperti mana yang telah Kau berikan kepada Saidina Ali dan Fatimah ya Allah.

Ya Allah ya tuhan kami,
Ampunkanlah segala dosa kami dan bantulah segala urusan kami ya Allah."

Indah sangat kan?😊😊😊
Boleh la amalkan baca time lepas solat tu ✌

Saturday, June 13, 2015

#27: Pengedar Shaklee Area Kampung Melayu Subang, Selangor.

Biiznillah…

Secara rasminya (awatlaaa kami tak war-war dari awal dolu-dolu…hehehe), saya dan suami merupakan Shaklee Independent Distributor (SID) atau nama lainnya, Pengedar Bebas Shaklee untuk kawasan Kampung Melayu Subang. Kampung Melayu Subang merupakan daerah di bawah pentadbiran Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) @ berada di dalam kawasan Mukim Sungai Buloh 2 @ di dalam kawasan Parlimen Subang.



Apa yang anda dapat daripada kami?

Sudah tentunya:
-          Khidmat nasihat mengenai produk yang dapat memberikan manfaat untuk menjawab permasalahan anda, insya Allah
-          Belian produk secara COD; anda bayar dan dapat produk serta-merta (tak perlu tunggu posmen datang..hehe)
-          Daftar menjadi ahli Shaklee dan nikmati manfaat2 yang hebat!
-          Support group yang berpanjangan; bukan semestinya atas dasar bisnes, tetapi lebih kepada ukhuwah fillah dan bersama2 belajar di antara satu sama lain untuk upgrade ilmu dan pengetahuan kesihatan.

Boleh dapatkan produk Shaklee secara Cash On Delivery (COD) di kawasan2 liputan kami:
-          Kota damansara
-          Kampung Melayu Subang
-          Lapangan Terbang Skypark
-          Ara Damansara
-          Subang Perdana

Kalau nak lajak terlebih 1, 2 kawasan masih boleh diterima..hehehe…

Selain daripada tempat2 dinyatakan, kami bersedia memberikan servis melalui postage.


Boleh call @ SMS @ Whatsapp: 012-3198354 atau 013-3528860 untuk servis kami yang insya Allah tidak akan anda sesali! ;-)

**************************************************
Fadhilat Asma'ul Husna - Al Fattaah (Maha Pembuka)
Sesiapa yang meletakkan tangannya di atas dada selepas solat Subuh dan membaca nama ini 70 kali, maka Insya Allah cahaya iman akan menerangi hatinya.

Wednesday, June 10, 2015

#26: Cerita Post-NC Shaklee

Biiznillah...

Sebelum ni dah cerita Pre-NC Shaklee kat sini. Hari ni nak cerita kesah Post-NC pulak...hehehehe...layan kan je lah aku ni...

Sebenarnya, tak dapat pergi pun NC hari tu...;-((((....sedihhhhh...terpaksa balik kampung..tak dapat nak elak....hukhukhukhuk...meng-happykan diri tengok update kawan2 kat FB jek...dengan WA...eh tapinya, balik kampung pun happy gak...bukan tak happy...tapi kalo gi NC pun best gak...uwaaaaaa....

Anyway, takpe...it's ok...ada hikmahnya...Allah knows best ;-)

Sedutan suasana NC yang lalu:


Best kan..best kan...terasa-rasa aura dia walaupun sayup2 je...huhuhu...(ala, nak pegiiii ;-((...)

Tengah tunggu kawan2 ter-chenta mengupload video speaker2 yang hebat...Sempat tengok video Master Aya je. Menghadam point2 penting beliau...Katanya, nak buat apa2, kena ada target...Bagaimana Thomas Edison boleh mencipta lampu? Bagaimana Mark Zuckerberg mampu menjadikan dunia tanpa sempadan dengan fesbuk?..=> Semuanya bermula dengan goal setting! Then, Master Aya ceritakan kisah bagaimana dia letak goal setting dia, apa yang dia dapat bila dia start buat goal,..hmmm, tengok video nye pun rasa best..kalau aku ada sana mesti menusuk2 jiwa dengar dia berucap! (tak abes lagi tu rasa regret tak datang NC...huhuhu)

Kena aim HIGH! 
Dream BIG!
Live Your Dream, Set Your Goal and Go For It!

Kena tulis impian yang kita nak capai..tampal di tempat2 yang selalu dilihat supaya setiap hari kita lihat impian kita...Buat Dream Board / Vision Board...Kuasa Law of Attraction kat sini!

Cerita speaker2 lain, tak dapat full length lagi..nanti kalau tulis, tersekat2 pulak..(cepat la ye mamidedi neniatok upload video2...hehehehe..)

End of 2nd day, seperti yang dah tulis kat entry sini, persembahan Ella...takde la minat sangat Ella nih...melentok2...tapi lagu2 dia ada la jugak mesejnya..tak semua yang buruk tu kita rasa buruk je kan....hehehe...dia nyanyi lagu "Standing In The Eyes Of The World"..ok, lagu nih memang best! Lirik dia memang macam main tuju2 je dekat SID2 nih...hehehe

Pahit getir hidup...dan pengorbanan
Terpaksa dihadapi, demi kejayaan
Terdidik sejak mula, tabah berusaha
Tanpa cuba melangkah, , tak ke mana
Di mana kau berada
Pencapaian tak tiba dengan mudah

Kini "Standing In The Eyes Of The World"
Hanyalah selangkah dari nyata
Keazaman membara dijiwa
Menanti saat bebas merdeka
Tiba masa kau melangkah gagah
Bersemeangt ke arah matlamat sedaya upaya
Engkau terunggul
Wajar "Standing In The Eyes Of The World"

Harapan yang pernah terkulai layu
Kembali segar mekar bawah bayanganmu
Setiap manusia ingin berjaya
Namun tak semua miliki tuah
Engkau menghampirinya
Kesempatan telah pun tiba...




Tengok gambar2 yang datang semua hepi2...seronok ye korang dapat naik pentas...bergambar2 bagai....hihihihi...nanti tahun depan, insya Allah ai lak yang naik pentas tu...,hihihihi..amiiin!!

Selingan: Kot ada reader yang baca sampai habis ni nak tanya pasal produk Shaklee, jangan lupa,

Hubungi: 

012-3198354 (Farisya) 013-3528860 (Nasrul) 
SID ID: 912713 
 COD: Kampung Melayu Subang / Kota Damansara / Kajang 
POS: Nationwide 

 ************************************************** 

Fadhilat Asma'ul Husna - Al Qaabidh (Maha Pencabut)
Sesiapa yang selalu membaca nama Allah yang ini maka dia akan terselamat daripada kelaparan, dahaga dan sebagainya, insya Allah.

Monday, June 8, 2015

#25: Vitalea dah 100 tahun!

Biiznillah..



Kalau nak tau, produk Shaklee yang paling evergreen dan tertua sekali ialah...Vitalea! Produk ini adalah yang pertama sekali Dr. Forrest C. Shaklee cipta pada tahun 1915. Nama asalnya Vitalized Minerals. (Dan tahukah anda, perkataan 'VITAMIN' yang digunakan sekarang berasal daripada produk ini!..hehehe) Asalnya, rupa botol Vitalea tu macam ni:

Rupa bentuk Vitalea pada tahun 1915
Tapi sekarang, rupa dia dah macam ni:

Rupa bentuk Vitalea pada tahun 2015

Disebabkan dia adalah produk yang pertama sekali dicipta ole Dr. Shaklee, maka secara tak langsung Vitalea dah jadi macam produk utama Shaklee di antara banyak2 produk Shaklee yang lain. Dr. Shaklee mencipta Vitalized Mineral ni untuk diberikan kepada pesakit yang telah menjalani pembedahan. Ia dirumus khas untuk dijadikan sebagai kegunaan harian - yang mengandungi kandungan vitamin dan mineral yang meluas.

Dr. Shaklee berpendapat untuk mengekalkan keupayaan tubuh badan manusia berfungsi dengan baik dan mengekalkan kesihatan yang baik untuk sepanjang hayat, vitamin dan mineral yang diambil perlulah diperoleh atau diolah melalui seberapa banyak bahan-bahan semulajadi => dan ini yang menjadi filosofi @ pegangan pihak syarikat sehingga ke hari ini. Seiring dengan kemajuan dalam bidang pemakanan manusia, ahli2 sains R&D Shaklee akan memastikan rumusan baru untuk Vitalea (dan juga produk2 lain) dipertingkatkan dengan lebih baik, termasuk teknologi yang lebih baik dalam penyediaan bahan2 bioavailabiliti yang terlibat.

Sebenarnya, kalau diikutkan, sejak pembuatan awal lagi, Vitalea dah melalui banyak proses pembaikan, atau orang panggil inovasi. Di Shaklee Canada, asalnya ada satu jenis Vitalea untuk dewasa, yang mengandungi iron@zat besi. Basically, untuk remaja yang semakin meningkat dewasa, wanita hamil dan orang dewasa (lelaki atau wanita) yang kekurangan zat besi. Kemudian apabila kajian saintifik dibuat menunjukkan bahawa lelaki dewasa dan wanita menopos tidak memerlukan zat besi tambahan (sebab mereka di sana mendapat cukup keperluan zat besi melalui diet harian mereka), maka Shaklee pun cipta pula Vitalea tanpa zat besi.

Apabila penduduk Amerika Utara menghadapi fasa generasi 'Baby Boomer', Shaklee cipta pulak Vitalea Gold yang dirumus khas untuk orang dewasa yang berusia lebih 50 tahun (ada extra anti-oksida)..(Kau dah kenapa ni Opie cerita pasal Vitalea dah masuk Baby Boomer pulak...adooo, pening....huhuhu..eh, tapi menarik pulak cerita Baby Boomer ni...ada yang nak tau ker?kalau nak tau, boleh kita bukak entry baru kan...)..Kiranya antara tahun 1946 hingga 1964 laaa penciptaan Vitalea Gold nih..

Dan kemudian pulak, bila saintis2 Shaklee buat penyelidikan, they found out sesetengah orang dewasa ni tak memerlukan Vitamin K pun dalam diet harian mereka. Biasanya untuk mereka yang berusia lebih 50 tahun yang mengambil ubat anticoagulant (ubat anti penipisan darah) dan perlu mengelakkan sebarang pengambilan diet yang mengandungi Vitamin K. Vitalea ni diorang namakan Vitalea Gold Tanpa Vitamin K.

Terbaru, Shaklee keluarkan pula Vitalea For Children, dirumus khas untuk anak2 kita yang pastinya mereka memerlukan nutrisi yang seimbang untuk tumbesaran mereka.

Vitalea for Children yang ada di pasaran Malaysia

Tapinya, yang dijual di Malaysia hanya Vitalea With Iron Formula dan Vitalea for Children je. Yang banyak2 tu tak masuk pasaran Malaysia pun.

Jadi, bersempena dengan meraikan umur 1 Abad untuk Vitalea, sepanjang bulan Mei 2015 hingga Oktober 2015, pihak Shaklee dengan berbesar hati akan memberi sebotol Vitalea secara PERCUMA kepada semua ahli-ahli yang baru mendaftar, dengan sedikit syarat yang minimal. Eh, berbaloi ni...sapa yang tak nak!

Satu, sebab barang FREE...memang payah sikit orang kata tak nak...
Dua, jimat RM88 ni harga dia! Lagi2 kalau ada yang nak beli produk lain dengan Vitalea sekali, boleh dapat Vitalea macam tu je dengan harga RM69!(RM69 ni ialah lifetime membership fees)

So, jom! Roger saya...saya akan terangkan lebih detail lagi pasal ni ;-)




*Sumber info: Technical Services Dept. Info. Sheet, Shaklee Canada Inc.


Hubungi: 
012-3198354 (Farisya) 013-3528860 (Nasrul) 
SID ID: 912713 
 COD: Kampung Melayu Subang / Kota Damansara / Kajang 
POS: Nationwide 

 ************************************************** 

Fadhilat Asma'ul Husna - Al-A'liim (Maha Mengetahui) 
Sesiapa yang membaca nama ini dengan banyak, Allah s.w.t akan membuka pintu pengetahuan dan hikmah untuknya. Hatinya akan dipenuhi dengan Makrifah Allah s.w.t.

Saturday, June 6, 2015

#24: SEBUAH PENGAKHIRAN SIRI 'LELAKI TUA BERKAIN PELIKAT'...

Bismillah..

Akhirnya telah habis kesemua siri 'Lelaki Tua Berkain Pelikat' yang dikongsi oleh Tuan Roslan Abd Hamid di FB nya. Menarik...Sangat menarik..

Terpukul dengan kata-katanya apatah lagi...

Selagi masih belum sampai ajal, masih sempat untuk bermuhasabah dan berubah.. Allah itu Maha Penyayang yang tiada tandingan..

Ringkasannya, boleh dirujuk di sini juga:

siri 1

siri 2

siri 3

siri 4

siri 5

siri 6


Apa-apa pun jangan di lupa...

Pengedar Shaklee anda yang sah ~ Farisya a.k.a Opie

Hubungi:
012-3198354 (Farisya)
SID ID: 912713

COD: Kampung Melayu Subang / Kajang
POS: Nationwide

**************************************************
Fadhilat Asma'ul Husna - Al Ahad (Maha Tunggal)

Seseorang yang mahu rasa takut dan cintanya terhadap sesuatu lenyap dari hatinya harus membaca nama 1000 kali dalam sehari.

Wednesday, June 3, 2015

#23: Semangat National Conference 2014 / 2015!!!

Biiznillah...

Hujung minggu ni seluruh organisasi Shaklee ada event besar...event tahunan....event julung-julung kalinya pada setiap tahun....event yang meraikan...event yang diraikan...waahhhh, gituuuu!! Eh, ini event Shaklee Malaysia, tapi jemputannya meliputi seluruh Shaklee di seluruh dunia macam Indonesia, US, Jepun dll. Yang bukan ahli Shaklee yang sah pun BOLEH hadir..dengan syarat kena beli tiket untuk event ni dulu, samada kat Branch atau HQ Shaklee (Nak beli kat member Shaklee pun bolehhh...kena tanya la mereka. Mereka sangat berbesar hati untuk dapatkan tiket itu untuk anda ;-))




Tarikh: 6 - 7 June 2015 (5 - 7 June tu event untuk award achiever)
Hari: Sabtu & Ahad
Tempat: MIECC Mines Exhibition Centre, Seri Kembangan, Selangor
Agenda: Star Achiever Award Recognition

Antara agenda dalam event ni ialah mengiktiraf pencapaian ahli-ahli Shaklee @ Shaklee Independent Distributor (SID) untuk sepanjang tahun cycle Mac 2014 sehingga February 2015. Ya, itulah period untuk cycle tahunan Shaklee. Jangan ditanya kenapa, nanti dah tau ai update sini..hehehehe

Jadi, semua SID2 yang layak akan mendapat pengiktirafan akan dijemput naik ke atas pentas untuk menerima anugerah dari segi piala, sijil ataupun cek besar (yang ni lepas award, Shaklee akan cash in ler dalam akaun bank masing-masing.) Satu penghargaan kepada mereka selepas mereka berusaha sehabis baik untuk sepanjang cycle yang lepas dan syarikat ambil kesempatan untuk meraikan mereka2 ni. Terharu kan? Ada juga orang yang menghargai penat lelah kita ..sebagai tanda terima kasih la tu sebab kita dah tolong promote kan produk2 Shaklee yang best dan hebat2 tu. Mana nak dapat company yang cenggini..(eh, ke ada? Entah lah..huhuhu)

Yang menariknya event ni, dia punya highlight of the day ;-)
Gambar dari Blog Kak N
Antara highlights utama:
* 2014 / 2015 Star Achiever Awards Recognition - ni event untuk penerima2 award.
* Master Coordinators' Sharing - sharing2 mereka ni biasanya hebat2 belaka sebab..mereka ni rakyat marhein je, macam majoriti kita..bukan celebriti, bukan ahli politik, bukan anak VVIP, bukan, bukan...jadi sedikit sebanyak, apa yang mereka ceritakan tu biasanya memang kena dengan hati dan masyarakat kebanyakan ;-)
* Mobile App Launch - kira macam launching new product laa..tapi kali ni Shaklee nak launch Mobile Apps..best kan kan??
* Product Promotion - ada 2 produk yang ada promo untuk 2 hari ini, iaitu Vitamin C SR dan Collagen Powder -> buy 6 free 1 @ beli 6 dapat 7 ;-)
* Goodie bag - Jute Bag Shaklee yang best, Shaklee shaker, pelekat roadtax kereta Shaklee, pen, booklet NC, 4 sachet Collagen Powder Shaklee dan voucher bernilai RM50 untuk pembelian Vivix, Phytocol ST atau Collagen Powder.


Ni antara speaker2 hebat yang akan bagi motivational sharing

Pada 6 June 2015, ada 3 speaker jemputan untuk berkongsi pengalaman2 mereka..
Pada 7 June 2015, ada 4 speaker jemputan yang lain untuk bercerita mengenai pengalaman mereka..
=> yang mana 5 daripada 7 orang speaker ini adalah daripada team kesayangan saya!!! (Euphoria - Jutawan - IReach...ini antara team terbesar saya dalam Shaklee. Proud to be one of them!)
Mereka2 ni akan berkongsi dengan topik masing2 pasal penglibatan mereka dengan / dalam Shaklee. Menarik okeh!

Dan of course, highlight of the event yang semua SID tak sabar nak tengok ialah performance ELLA!!!!!Wow, mesti gamat hall tu nanti! Tahun lepas Faizal Tahir - lagu 'Gemuruh Jiwa'..memang gemuruh la dibuatnya..hahaha..Tapi jangan ada yang konpius pulak, mereka ni bukan duta Shaklee. Sekadar artis jemputan saja. (Shaklee mana pakai artis2 ni sebagai duta..yang mana tau artis yang pakai Shaklee tu sebab artis tu sendiri promote dia guna Shaklee..kita rakyat marhein...kihkihkih!)

Saya dah merasa pergi event ni tahun lepas (2014). Dia punya semangat @ punya aura @ punya feeling masa masuk dalam dewan tu, Ya Allah Subhanallah Allahuakbar...Allah je tau perasaan saya..tak tau nak gambarkan macamana. Apa yang saya tau, saya rasa sangat positif; berada dalam lingkungan orang2 berjaya..dalam lingkungan orang2 positif..jumpa org2 yang kita follow kisah2 kejayaan mereka...talk2 yang menaikkan semangat...hmmmm, rugi sebenarnya kalau tak pergi..best wooo!!

(yang tang naikkan semangat tu tak sure la kot pakai speaker yang high volume nye sebab nak kasik dengar satu dewan ke apa ke...tapi yang penting, feeling tu ..tah, lain lah..tak tau nak cakap..have to experience by yourself once ;-))

Next yang best masa event ni ialah dia punya goodie bag. BEST OKEH!!! Yang kali ni punya lebih kurang sama macam tahun lepas. Hehehehehe..ini pun tarikan jugak ni ;-)
Tapi semua ni akan dapat masa registration tu nanti. Bawak tiket kat kaunter, dapat wrist band dan goodie bag, then enjoy the event!

Cakap banyak pun tak tau sangat...kena tunggu event hujung minggu ni baru boleh cerita lanjut..hehehe!


Hubungi: 012-3198354 (Farisya) 013-3528860 (Nasrul) 
SID ID: 912713 
COD: Kampung Melayu Subang / Kota Damansara / Kajang 
POS: Nationwide 

 ************************************************** 

Fadhilat Asma'ul Husna - Al Ghaffaar (Maha Pengampun) Seseorang yang membaca nama ini 100 kali selepas solat Asar, Allah s.w.t akan meletakkannya di kalangan orang-orang yang telah diampunkan dosa-dosanya.

Monday, April 13, 2015

#22: SIRI 6 ~LELAKI TUA BERKAIN PELIKAT ... 26 - 30

Bismillah...

Sambungan SIRI 1...

Sambungan SIRI 2...

Sambungan SIRI 3...

Sambungan SIRI 4...

Sambungan SIRI 5...

*******************************************************************
Lama dia merenung saya. Pandangan beliau jauh dalam genangan air mata. Dia nyata menerobos masa sekarang pulang ke masa silam. dalam hati saya berkata, orang tua memang begitu. Mudah pilu.

"Pak Cik boleh kaya jauh lebih kaya dari sekarang, andai halal haram Pak Cik letak ke belakang. Dulu dulu ramai orang mahu kerja kerajaan. Yang berniaga tidak ramai. Jadi, peluang untuk Pak Cik banyak. Malah Pak Cik pernah ditawar AP Kereta. Tapi semuanya Pak Cik tolak"

"Pak Cik senang berdagang cara buka kedai macam sekarang. Ada untung simpan. Cukup simpan labur. Beli bangunan. Alhamdulillah adalah sikit sikit. Namun petua hidup tenang, yang Pak Cik nak kongsi untuk teman teman anak adalah seperti ini"

# 26. Jaga maruah kawan kawan. Usah cerita keburukan orang lain. Apabila cerita itu tidak benar, jatuh pada fitnah. Apabila cerita itu benar, itu mengumpat namanya. Ghibah itu berdosa dan menambah gelap hati kita. Pak Cik dengar ustaz mengajar atas masjid ini, apabila kita dengar saudara seagama diumpat dan kita tidak membelanya maka kita ikut tanggung dosa umpatan itu di dunia dan di akhirat.

Habis mengajar, Pak Cik dan kawan kawan bawa ustaz itu pergi makan, tiba tiba ustaz itu bercakap pasal keaiban orang. Pak Cik bangun, bayar semua makanan dan pergi. Pak Cik bukan orang sufi. Pak Cik tetap ambil ilmu dia, sebab mutiara tetap berharga walaupun penyelamnya orang hina. Pak Cik pergi,cuma mahu jaga hati sendiri, tidak mahu dinodai.

Apabila hati bersih, senyum kita nampak ikhlas dan bisnes kita jadi mudah.Cerminan hati terpancar di muka dan apa yang kita niaga jadi mudah belaka. Di terima dan pelanggan datang beli sokmo. (nota: sokmo adalah bahasa Kelantan yang membawa maksud berulang ulang)

# 27. Untuk bisnes maju, doakan kebaikan teman teman. Apabila kita doakan sahabat sahabat yang jauh, malaikat mendoakan kita pula. Bayangkan malaikat yang doakan kita. Berkat. Amalkan ini anak. Amalkan selalu. Amalkan doakan untuk sekurang kurangnya 100 orang sahabat kita setiap hari. Amalan ini besar khasiatnya untuk hati kita jadi lembut dan bisnes kita berkembang.

#28. Bertahajud. bermunajat. Apabila kita tidur syaitan ikat kita dengan tiga ikatan. sebaik tersedar sebut nama Allah. Kemudian berwudhuk. Dan terus Tahajud. Lepaslah tiga ikatan syaitan. Tahajud adalah cara kita syukur pada Allah atas segala nikmat. 

Anak tahu rumah Pak Cik paling besar di kawasan ini. Ia seakan cantuman 3 buah rumah banglo. Padahal Pak Cik hanya peniaga kecil berbanding dengan orang lain. Anak tahu semua yang tinggal kawasan ini orang bernama. Kenapa di hujung usia mereka tidak kaya?

Ianya nikmat yang disyukuri. Nikmat apabila tidak didustakan lekat tidak tiris. Sesiapa yang tahajud terus menerus ada 9 kurniaan. Lima kurniaan di dunia dan empat kurniaan di akhirat. Anak, bertahajud lah. InsyaAllah selamat.

Pantang besar orang tua dahulu dahulu untuk terus tidur apabila ayam telah mula berkokok pada hujung malam. Kita bangun dalam gelap mencerah hati menghadap Tuhan pemilik alam.

#29. Anak, untuk berjaya dalam bisnes, kita mesti berhati hamba. Siang kita dambakan pada pelanggan. Mereka betul. Kita bukan salah, cuma kita mengalah. Mereka rasa serlahan jiwa kita dan mereka datang secara berulang ulang. Malam kita hamba merintih pada Pencipta.

Anak, ibadah, bukan sekadar rukuk dan sujud. Bukan sekadar gotel (baca:gentel) tasbih zikir dan tahmid. Ibadah juga bukan sekadar zakat dan sedekah. Ibadah adalah hati yang ingat sokmo pada Allah. Hati yang tidak ingat Allah hati seorang Tuan. Seorang yang rasa diri "tuan pemilik" sukar untuk dapat nikmat berTuhan.

Hanya belas kasihan Allah dapat jauhkan kita daripada segala bala bencana.

Anak. hari sudah tinggi. Pak Cik mahu balik. Sambil berjalan balik ke luar masjid, beliau memberikan petua terakhir untuk hari itu.

#30. Bangun pagi. Tadi tahajud. Kemudian Subuh. Seboleh mungkin usah bangun dari sejadah sampai Dhuha. Baca Al Quran. Zikir. Lanjutkan sampai Dhuha. Beribadat pada Allah. Kemudian cari nafkah halal. Ia mendatangkan keberkatan rezeki. 

Tatkala berpisah, dia membaca surah an Naba ayat 11, "Dan kami jadikan waktu siang untuk mencari penghidupan (rezeki)."

Doakan kami bertemu lagi.

**************************************************
Fadhilat Asma'ul Husna - Al-Khabiir (Maha Waspada; Maha Mengetahui)

Sesiapa yang membaca nama Allah ini secara berterusan selama 7 hari, maka rahsia yang tersembunyi akan didedahkan kepadanya.

Sesiapa yang sentiasa merasa tidak berpuas hati dengan kesenangan yang telah diberikan kepadanya, dia harus membaca nama Allah ini. Insya Allah dia akan sentiasa berasa gembira.
There was an error in this gadget